torsdag 23. april 2009

Hva skjer med språket vårt etter at pesten kom til landet?!

Hmmm [...]
Jaah,, dette er en oppgave vi fikk i Norsken!
Fatter den egentlig ikke, men vi skal skrive om hva som skjedde med språket vårt etter pesten kom.



Her er litt jeg tror vi vi skal skrive om;

Det har skjedd en del med språket siden vi begynte å chatte og sende SMS. For du har vel ikke alltid strødd om deg med uttrykk som LOL, BRB, BBL, CUL8R og PITA?
For bare noen år tilbake var det ikke mange som visste hva disse uttrykkene betydde. Nå bruker de fleste yngre og også en del eldre de innarbeidede forkortelsene i SMS og chat. De fleste land i verden har en holdning om at chattespråket skal forbli en uttrykksmåte som forenkler mobil- og datakommunikasjon, og ikke bli en del av vårt ”vanlige” språk. På New Zealand tenker de stikk motsatt. Der har de bestemt at de gymnaselevene som ønsker det, kan benytte seg av chattespråket på de nasjonale prøvene. Så lenge elevene viser at de har forstått spørsmålet og svarer rett, spiller det ingen rolle hvordan de uttrykker seg, heter det. Naturligvis er det noen som ergrer seg over dette, mens andre mener det bare er en naturlig utvikling. Språket er jo i stadig endring – vi snakker annerledes i dag enn for hundre år siden. Måten vi uttrykker oss på forandres hele tiden, både gjennom nye ord og fenomener (som TV-spill, Internett, charterturist og klimaeffekt), ny staving av gamle ord (som at ”efter” har blitt til ”etter”) og ved at vi bruker språket på nye måter – som for eksempel i chattespråket.

Det finnes om lag 6000 ulike språk i verden i dag, men man tror at så mange som halvparten kan ha forsvunnet om hundre år. Veldig mange språk snakkes bare av et lite antall eldre personer, og når de forsvinner, gjør språket det også. I dag snakker over halvparten av alle mennesker på jorden et av verdens tyve største språk. Hva som skjer med chattespråket i framtiden, og hvordan det kommer til å utvikle seg, gjenstår å se. ;)

Hvis du har bodd på en øde øy og ikke vet hva chattespråk er for noe, kommer en liten førstehjelp her:

LOL = Laughing out loud
ROTFL = Rolling on the floor laughing
GAL = Get a life
HAND = Have a nice day
CUL8R = See you later
PITA = Pain in the ass
BTW = By the way
BRB = Be right back
W8 = Wait
TIA = Thanks in advance

fredag 3. april 2009

Ringenes Herre ! x'D

I nosken ser vi den første Ringenes Herre filmen.

Ringenes herre er nå delt inn i tre langfilmer; Ringens brorskap, To tårn og Atter en konge. Regissøren for filmene heter Peter Jackson.

Handlingen fra den første filmen filmen:
Ringenes Herre forteller om den unge hobbitten Frodo som arver en tilsynelatende uskyldig ring av sin onkel, Bilbo. Frodo oppdager at ringens opprinnelige skaper, den onde trollmannen Sauron, desperat leter etter ringen. For det er en ring med mange onde krefter som kan gjøre det mulig for Sauron å forhekse beboerne i Midgard. Skal ringen miste sin kraft, må den kastes i Dommedags juv i Mordors land. Et utvalgt følge blir med hobbitten Frodo i spissen, og begir seg i vei på det store oppdraget, en vandring fylt av eventyr og utfordringer.....

Filmene har blitt innspilt på New Zealand og har vært den største produksjonen i New Line Cinemas historie.Tolkiens mytiske fortelling om det godes kamp mot det onde har solgt i mer enn 50 millioner eksemplarer over hele verden og blitt oversatt til 25 ulike språk.

Litt fakta om forfatteren Tolkien:
John Ronald Reuel Tolkien ble født den 3. januar 1892 i Bloemfontein, han døde 2. september 1973 i Bournemouth. Han var en engelsk forfatter og akademiker av tysk avstamning. Han var professor i angelsaksisk ved Universitetet i Oxford fra 1925 til 1945, og fra 1945 til 1959 i engelsk språk og litteratur. Han ble utnevnt til CBE i 1972. Familienavnet Tolkien er avledet av tysk tollkühn som betyr dumdristig.


Av personene i filmen liker jeg best Legolass ! :D <3
Det er Orlando Bloom som er skuespiller for han. Og jeg synes han er søt og han passer godt inn i den rollen.. ;DD